mollst2

Fra de mollstemte skoger

Fin konsertanmeldelse i TA

Posted on Friday, 31 August 2012

News :: Fin-konsertanmeldelse-i-ta :: TA

I den fineste moll

Ove Røsbak, Hans Børli, Jakob Lishaugen og Halldis Moren Vesaas er eksempler på noen av de formuleringsdyktige forfatterne som dukket opp på Spriten i går kveld gjennom ei gruppe som foretrekker mollstemte viser.

Musikerne Tove Hagen fra Rendalen, Annar By fra Elverum og Hege Nylund fra Trysil ga tidligere i år ut sitt første album som trio. Fra de mollstemte skoger, som de så talende kaller seg, er kanskje ikke det bandet som roper høyest i den sterke strømmen av plateartister, men merk dere navnet.

Debutalbumet «Så lengi du kjæm att» består av tonesatte dikt signert forfattere fra Hedmark. Musikerne fant inspirasjon til melodiene gjennom norsk og svensk visetradisjon, samt tradisjonsmusikken i hjemfylket, en miks de har lyktes godt med.

Deilig vemod

Tradisjonsmusikken fra disse traktene går ofte i moll, og det appellerer til de tre, opplyste Hege Nylund etter at gruppa først hadde slått an tonen med «En godklem til deg». Selv om visene har mye mørk og vakker tristesse i seg, er det ingen selvhøytidelig og sørgmodig gjeng som leverer dem. Ove Røsbak er forfatteren de har brukt flest ganger i sangene. Visa «Ei dotter spør» er rørende fin, mens Ola Jonsmoens «Skreddar» har futt og snert, og a cappella-versjonen av «Lauvet» med tekst av Halldis Moren Vesaas er dynket i vemod.

Tilbake til Rauland

Herlige «Keimat» er en eneste lang oppramsing av matretter en tømmerhogger verdig, basert på tekst av Hans Børli. Fine voggeviser for voksne har de også lagt inn i repertoaret.

Dette timeslange arrangementet var den første offisielle konserten i lokalene til Spriten kunsthall på Klosterøya, og kanskje blir det flere. Flere av trioens låter kommer bedre til sin rett i en live setting, men trioen fant akustikken litt utfordrende. De klarte seg likevel godt og fikk raus respons fra de besøkende som hadde fått plass i det vesle rommet med den store takhøyden.

I kveld gjester bandet Årestoga i regi av Raulandsakademiet. Alle tre musikerne har bakgrunn fra folkemusikkstudiet i Rauland.


Anne-Lise Surtevju, TA


Basket

The basket is empty

Media Player

Så lengi du kjæm attSå lengi du kjæm attFra de mollstemte skoger
0:00

Member Login

Don't have an account?
Sign in with a network ID or create a new one:

Spillejobber

No events to display
Get a free website at www.get-ctrl.com © Fra de mollstemte skoger Terms & Conditions powered by get-ctrl

Sending Data

Taking too long?

Close
Loading...